Opstellingen

Wat is systemisch werk?

We leven allemaal in systemen zoals onze families, ons werk en onze vriendenkring. Veel van onze gedragingen, patronen en onbewuste overtuigingen vinden hun oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid. Soms loop je vast in belemmerende patronen of spanningen die hun wortels hebben in het systeem waarin je bent opgegroeid, vaak zonder dat jezelf door hebt dat het afkomstig is uit het systeem. Systemisch werk heeft als doel om vanuit symptomen op het persoonlijk vlak de onderliggende dynamiek van een systeem zichtbaar te maken. Wanneer de dynamiek duidelijk wordt, is verandering mogelijk. Als je ruimte hebt om te zien en waar te nemen, komt er ruimte om te bewegen.

Familieopstellingen

Familieopstellingen is een methode die wordt gebruikt om de dynamiek van het familie ‘systeem’ zichtbaar te maken. Persoonlijke ‘problemen’ die zijn ontstaan door verstrikkingen (onbewuste bindingen) in de familie kunnen soms generaties teruggaan. Het leven en de gebeurtenissen van lang geleden kunnen dus nog steeds gevolgen hebben in het hier en nu.

Voor wie?

Zit jij je zelf in de weg? Loop je vast in patronen of belemmerende overtuigingen, draag jij verantwoordelijkheden die niet bij jou horen? Krijg je maar geen grip op datgene waar je tegen aan loopt? Stoot jij je steeds weer tegen dezelfde steen?

Werken met (familie) opstellingen zou dan voor jou een fijne manier zijn om het onbewuste bewust te maken. Het zien, erkennen en voelen van wat er in een opstelling naar voren komt, maakt dat er verandering kan plaatsvinden.

Methode

Ik heb via het Civas, bij Astrid Hart, de basis- en masteropleiding familieopstellingen gevolgd, ik mag mezelf daarmee Systemisch therapeut noemen. Tijdens de opleiding heb ik onder andere geleerd te werken met de Dr. Franz Ruppert methode. Dr. Franz Ruppert ontwikkelde een specifiek voor traumaverwerking geschikte opstellingsmethode die zich kenmerkt door het opstellen van het verlangen, het loslaten van overgenomen traumagevoelens van vorige generaties en het toegang vinden tot eigen persoonlijkheidsdelen die zijn afgesplitst in een traumasituatie. Met als doel de ontwikkeling van een gezonde autonomie die mensen in staat stelt zelfverantwoordelijk en liefdevol te leven.

Opstellingen met het verlangen

Jouw verlangen ontstaat niet voor niets. Blijkbaar loop je nog tegen belemmerende overtuigingen of patronen aan. Deze overtuigingen en patronen ontstaan ook niet voor niets. In je verleden kom je bijna allemaal wel in aanraking met pijn (groot of klein trauma). Om door te kunnen gaan stop je deze pijn weg, splits je het af. Deze pijn noemt Ruppert je traumadeel. Door het weg te stoppen, wat een hele logische reactie is op pijn, raak je ook een deel van jezelf en je oorspronkelijke levenslust en vertrouwen kwijt. Je ontwikkelt tegelijkertijd ook een overlevingsstrategie (overlevingsdeel) bijvoorbeeld: de clown, de criticus, de perfectionist, de pleaser. Zo pas jij je aan waardoor je situatie voor jou veilig wordt, voorspelbaar of dat je dan toch denkt te krijgen wat je nodig hebt. Dit wordt dan jouw waarheid waaruit ook overtuigingen en patronen ontstaan. Die op een gegeven moment geen hulp meer blijken te zijn maar een belemmering. Vanuit jouw gezonde deel ontstaat er een verlangen. Dat verlangen ontstaat omdat je voelt dat je meer bent dan dat je laat zien, dat er meer is dan die steeds terugkomende belemmerende overtuigingen. Het is eigenlijk een verlangen naar heelheid. Het opstellen van het door jou geformuleerde verlangen is de weg naar dat stuk in jou dat NU aandacht mag krijgen zodat jij verbinding kan maken met deze delen in jezelf en stap voor stap op weg kunt gaan naar liefdevolle integratie en heelheid.

Hoe werk ik

Ik combineer het werk met opstellingen met mijn energetische voelsprieten. De inzichten en de wijsheid die tijdens de opstelling worden opgedaan komen uit het grote veld van weten. Je kunt er dan ook op vertrouwen dat er altijd precies dat plaatsvindt wat voor jou voor NU van het grootste belang is.

Individuele sessie:

Tijdens een individuele sessie werken we via een tafelopstelling, waarin we met de hulp van figuren (poppetjes) jouw patronen (symptomen), belemmeringen en verstrikkingen zichtbaar maken. We kunnen ook werken met vloerankers, deze vloerankers werken net als de figuren op de tafel om jouw belemmeringen en verstrikkingen zichtbaar te maken maar bij vloerankers maken we meer gebruik van het lichaam. Je neemt waar wat het lichamelijk doet om op het vloeranker te staan.

Representanten:

Als we werken met representanten dan werken we in een groep wanneer we jouw verlangen opstellen. De representanten vertegenwoordigen dan iets of iemand uit jouw familiesysteem of jouw verlangen, belemmering, symptoom. Doordat de representanten opgesteld worden in het grote veld, dat tijdens jouw opstelling op jou is afgestemd kunnen zij woorden geven aan datgene wat er speelt in jouw systeem. Hierdoor kun je de onderliggende dynamiek waarnemen. Voorafgaand aan een opstelling met representanten hebben we een intake gesprek.

Ik werk vanuit huis, hier vinden zowel de individuele sessies plaats als ook de opstellingen met representanten. Bij mij thuis is ook een hond aanwezig, mocht dit een probleem zijn in verband met allergie dan kunnen we kijken of we op een andere locatie kunnen werken.

Check de agenda voor data en tijdstippen waarop de groepsopstellingen plaatsvinden.

Bestel nu je opstelling

Gecertificeerd Systemisch therapeut

Opstelling

€ 0,00
Gecertificeerd Systemisch therapeut

Opstelling

€ 0,00

Boek hier nu je opstelling. Wil je weten of een opstelling voor jou helpend kan zijn, maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek van twintig minuten. Dan neem ik vervolgens contact met je op en kijken we samen wat het beste past bij jouw situatie.